Att bo i Brf Svärdet - Trivselregler

Att bo i bostadsrätt skiljer sig från att bo i hyresrätt och i villa. Här tar vi upp en rad punkter som är viktiga att tänka på när man bor i bostadsrätt.

Vem ansvarar för vad? Och vad gäller vid andrahandsuthyrning? Detta och mycket annat får du svar på här.

Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. 

Vi säger i dagligt tal att vi äger vår bostad. Det är riktigt att säga så när det gäller villor men inte när det gäller bostadsrätter. I stället är det bostadsrättsföreningen som äger fastigheten där bostadsrättslägenheten finns. Som bostadsrättshavare och medlem i föreningen har du rätten att bo i lägenheten. Det är denna rätt som kallas bostadsrätt.

Man säger att bostadsrätten är en nyttjanderätt, men man äger också en ekonomisk andel i bostadsrättsföreningen. Bostadsrätten ligger i själva verket mycket nära äganderätten. De flesta som bor i bostadsrätt upplever det som om man äger sin lägenhet.

 

Styrelsens ansvar

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. Styrelsen har ansvar för att det är ordning och reda både i och utanför föreningens hus. Föreningen svarar för underhållet av alla gemensamma ytor och gemensam inredning inomhus och utomhus.

Medlemmarnas ansvar och skyldigheter

Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har Du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar. 

Enligt lagstiftning och föreningens stadgar är du som medlem skyldig att bevara sundhet, ordning och skick inom fastigheten. Skyldigheten omfattar din lägenhet, gemensamma utrymmen och utvändiga ytor inom föreningen. 

Som medlem ansvarar du även för familjemedlemmar, gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbeten åt dig. Ansvaret gäller även vid uthyrning i andra hand. 

Kostnad för underhåll och reparationer betalas gemensamt av föreningens medlemmar. 

Var rädd om och vårda vår förenings egendom väl. 

Sköta underhållet

Du svarar själv för det inre underhållet.

Till skillnad från vad som gäller i villa behöver man inte sköta underhållet utanför själva lägenheten. Undantag finns för radhusen där även “tomten” ingår i det inre underhållet av bostadsrätten.

När man funderar på hur underhållsskyldigheten är fördelad i en bostadsrättsförening bör man först ha vissa grundläggande regler klara för sig. Som tidigare sagts äger man inte sin lägenhet fysiskt, utan äger en nyttjanderätt. Det är föreningen som äger fastigheten och lägenheten.

Föreningen svarar för underhållet av alla gemensamma ytor och gemensam inredning inomhus och utomhus. Det som föreningen inte svarar för är medlemmens ansvar. Föreningen har i praktiken överlåtit till medlemmarna att svara för en stor del av underhållet. 

Tomter vid radhusen 

Tomterna omfattas av inre underhållet i föreningen, detta innebär att skötsel av tomten sköts av medlem som äger bostadsrätten och därmed har nyttjanderätt till tomten, men innebär även att ett ansvar åligger medlemmen att inte skada fastigheten. 

Växtlighet vid eller på fasad/grund orsakar skada på fastigheten, därför ska inte växtlighet finns närmare än 60 cm från fasad eller grund. Det ska finnas en luftspalt på minst 60 cm mellan någon del av växten och fasad eller grund.

Utvändiga vattenutkastare är installerade av bostadsrättshavaren och därmed dennes ansvar. Tänk på att en droppande kran kan orsaka skada på fastigheten. 

Medlemmarnas egna byggnader som Friggebodar, eller andra Förrådsbyggnader får inte vara placerade så att vattenavrinning från deras tak påverkar föreningens fastighet. 

Föreningen har genom styrelsen rätt att besikta tomterna för eventuell påverkan av fastigheten och kan kräva att förändringar görs. Dessa förändringar är medlemmen skyldig att ansvara för.

Upprätthåll ett välskött intryck av tomten. Iaktta sundhet, ordning och gott skick. 

Medlemmar kan inte påräkna ersättning från föreningen för nedlagda kostnader i samband med att föreningens mark disponeras. 

Allmän aktsamhet

Om akut skada inträffar i husen tag i första hand kontakt med jourfirma Relita på tfn 0176-149 00. 

Om skadan inte är akut kontakta kontrakterad entreprenör, vardagar mellan kl 07.00 – 16.00 per telefon, sms eller e-post. 

Se information om felanmälan.

Tänk på att entreprenören inte är ansvarig för fastigheten, utan fakturerar per felanmälan. 

Brandsäkerhet 

Alla lägenheter ska vara utrustade med brandvarnare. Funktionstesta din brandvarnare regelbundet. Brandsläckare och brandfilt är mycket bra att ha om olyckan är framme. 

Levande ljus är den vanligaste brandorsaken, tänk på att placera ljus så att inget kan ta eld.

Spisen är en vanlig brandorsak. Rengör fläkten regelbundet, fett och olja tar lätt eld. Var noga med att stänga av spisen. 

Trapphuset är din väg ut och räddningstjänstens väg in och ska därför hållas fria från tillhörigheter, brännbara föremål som barnvagnar och möbler kan leda till anlagd brand och farlig rökutveckling. 

Förvara aldrig brandfarliga varor som lösningsmedel, bensin eller gasol i källarförråd. 

Grannsamverkan

Syftet med grannsamverkan är att minska brottsligheten och öka trivseln i bostadsområdet.

Vaksamhet  - Kontakta polisen på 114 14 om du ser något misstänkt och på 112 vid pågående brott 

Om du är bortrest - Meddela grannar om du är bortrest så att de kan vara extra uppmärksamma. 

Några tips som en bekant eller din granne kan göra medan du är borta

  • Dra upp/släppa ner persienner/rullgardiner

  • Hänga upp tvätt

  • Parkera bilen på din plats

  • Lägga sopor i soptunnan

  • Tänd och släck lampor

  • Klipp gräsmattan eller skotta bort snö framför entre 

  • Töm brevlådan

  • Med hjälp av en klockströmbrytare kan du slå till och från strömmen till lampor, radioapparater mm.

Värdesaker  - Förvara värdesaker på ett betryggande sätt - det finns inga “bra ställen” som tjuven inte hittar.

Inventarielista - Upprätta en inventarielista och/eller fotografera/filma bostaden och dina värdesaker, förvara materialet i bankfack eller i stöldskyddsregister

Störningar

För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. 

Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten. Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa vardagar från kl 22 på kvällen till kl 7 på morgonen. Man bör därför undvika att köra tvätt- och diskmaskiner under denna tid.

Har du fest så informera gärna grannarna i god tid innan om du tror att de kan komma att känna sig störda.

Om jag inte tar mitt ansvar

Om du inte tar ditt ansvar för din lägenhet och i övrigt så att du skadar fastigheten eller annan medlem kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om du ska få bo kvar.

Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning.  Först måste styrelsen anmana den som t ex orsakar skada eller stör att rätta sig. Därefter och om medlemmen eller hyresgästen trots anmaningen inte rättar/bättrar sig kan det bli fråga om uppsägning.

Trivselregler 

Gemensamma lokaler

Föreningslokal

Det finns en föreningslokal med bastu, lokalen är utrustad med bäddsoffa och pentry, samt bastu. 

Lokalen kan mot avgift bokas för till exempel övernattning eller bastubad.

Vid renoveringar kan bokning blockeras för att utnyttjas av hantverkare, då avtal med entreprenörer kan kräva att personalutrymme finns tillgängligt. 

Lista för bokning finns i trapphuset på Bergsgatan 17. 

Avgiften ska sättas in på samma föreningens konto senast den sista i den månad som lokalen nyttjades. 

Lokalen ska lämnas städad och senast kl 12 vid övernattning 

Tvättstugan

Föreningen har en tvättstuga belägen i källaren Bergsgatan 17. Bokningsschema och särskilda ordningsregler finns anslagna i tvättstugan.

Bokningen är uppdelad i 4 pass per dag 7-11,11-15,15-19 och 19-22. Det är tillåtet att boka 2 pass efter varann då torktiden är längre än tvättiden.

Tänk på att tvättmaskiner och torktumlare drar mycket energi, fyll tvättmaskiner väl och använd gärna torkrummet istället för torktumlaren. 

  • Tvättmaskinerna är endast avsedda för hushållstvätt, max 4,5 kg torr tvätt
  • Inga metallföremål i tvättmaskinen
  • Mattor får inte tvättas i tvättmaskinerna.
  • Tvättmaskiner ska lämnas väl rengjorda, rengör tvättmedelsfack och filter till torktumlare. 
  • Filtret på fläkten i torkrummet ska rengöras 
  • Golvet i tvättstuga och torkrum ska sopas och våttorkas efter användandet

Gemensamma utomhusytor

Gemensamma ytor får användas för privata arrangemang om man håller god ordning. Glöm inte att i förväg informera grannarna.

Ta hand om egna tillhörigheter så att framkomlighet inte hindras och för att upprätthålla ett välskött intryck. 

Städa upp efter dig, dina barn och dina gäster, ställ tillbaka utemöbler om dessa placerats om. 

Medlemmars privata saker och utrustning får inte ställas upp permanent på gemensamma ytor.

Matning av fåglar och andra djur i området skall undvikas beroende på stor risk för störningar som råttor och andra skadedjur.

Cyklar, mopeder, barnvagnar, rullatorer

Cyklar och mopeder ska förvaras i cykelrummet eller på gården i cykelstället. Barnvagnar och rullatorer får inte placeras i entrén. 

Avfallshantering, el-avfall, kemiska produkter

  • Soptunnorna får endast användas för sedvanligt hushållsavfall. Se till att soppåsarna är väl förslutna.
  • Föreningen hyr container för brännbara grovsopor två gånger per år. Annonseras i god tid. 
  • I övrigt ansvarar du själv för att transportera avfall till närmaste miljöstation. 

Skyddsrum\källare\förråd

Gångarna ska hållas fria från saker och inte belamras. 

Skyddsrummet används vanligtvis till förråd, men kan vid behov behöva återställas till skyddsrum. 

Det innebär att vid uppmaning från myndigheten MSB ska skyddsrummet återställas inom 2 dygn. De förråd som finns i skyddsrummet kan därmed rivas av föreningen, ingen ersättning för förlorad egendom kommer att utbetalas.

Förvara aldrig brandfarliga varor som lösningsmedel, bensin eller gasol i källarförråd.

Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i källare. 

Balkonger

Balkonger får inte användas för

  • permanent förvaring av föremål som inte hör till normal balkongmöblering.
  • grillning, om inte närboende grannar gett sitt samtycke.

För inglasning av balkong/altan krävs tillstånd av föreningen samt bygglov.

Övrig information

Hyra ut i andra hand

Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skäl för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Använd gärna blankett som du hittar på föreningens webbplats, brfsvardet.bostadsratterna.se. Styrelsen beviljar endast i undantagsfall vid starka skäl uthyrning längre än ett år. Om uthyrningen ska pågå längre tid än två år ska hyresgästen avstå från besittningsskydd. Besittningsskyddet för andrahandshyresgäst avtalas bort genom ansökan till hyresnämnden, som har särskild blankett för detta. Föreningen tar en avgift för administration av andrahandsuthyrning.

Lägenhetsunderhåll 

Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. För radhusen ingår också trädgårdsunderhåll i till lägenheten hörande trädgård. Om något går sönder måste du se till att det repareras.
Det är särskilt viktigt att Du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas.
En särskild bostadsrättsförsäkring kan vara ett bra skydd om olyckan är framme. 

Exempel där medlemmen ansvarar för reparation och underhåll:

  • Ytbeläggning (inklusive grundning/preparering) av alla golv, väggar och tak i lägenheten. I våtrum innebär det från och med tätskikt ut till ytskikt. 
  • Icke bärande innerväggar.
  • Glas och bågar i lägenhetens fönster inklusive målning invändigt, som utsida räknas endast det som nås från utsidan vid stängt fönster.
  • El, tele, TV och andra ledningar i lägenheten.
  • Rensning av golvbrunn och vattenlås.
  • Kranar och avstängningsventiler.
  • All utrustning, inredning och byggnationer som installerats av bostadsrättshavaren (nuvarande eller tidigare).
  • Radhusets trädgård med buskar och träd skall ansas och underhållas för att hålla en trivsam gemensam miljö. Tänk på att dina växter växer och kan börja inkräkta på grannens trädgård eller gemensamma ytor. Tänk även på att växtlighet mot fasad kan orsaka skada. 
  • Om en akut skada uppstår (exempelvis vattenskada) är det viktigt att du ser till att den åtgärdas.

Förändra och bygga om i lägenheten

Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, till exempel om du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum. Ibland kan det också behövas bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång! Tänk också på att ta hänsyn till de omkringboende när du utför bullerstörande arbeten i lägenheten. Dessa bör i första hand utföras under dagtid. Använd blankett som du finner på föreningens hemsida, brfsvardet.bostadsratterna.se, ansokan-om-medgivande-ombyggnad-bostadsratt.pdf

Tidigare förändringar i lägenheten

Förändring som görs är ditt ansvar och följer med bostadsrätten, dvs om du säljer bostadsrätten övergår ansvaret till den nya ägaren av bostadsrätten med automatik, därmed har du ansvar även för tidigare ägares förändringar.

Exempel på detta är: Eldstäder, Utvändig vattenutkastare och Inglasad altan. 

Eldstad 

Är din bostadsrätt utrustad med exempelvis en eldstad är du skyldig att se till att sotning sker minst vart 3 år vid ‘trivseleldning’ , används eldstaden som huvudsaklig värmekälla en gång varje år. Besiktningsintyget ska sändas till styrelsen.

Utvändig vattenutkastare

Se till att vattenutkastare inte fryser eller droppar, detta kan orsaka stora vattenskador på fastigheten.

Inglasad altan

Är altanen inglasad så är den inre underhållsplikten flyttad till den yttre fönsterväggen, dvs den tidigare fasaden och fönster ingår nu i bostadsrättshavarens underhållsplikt.

Om Du tänker flytta 

Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar din bostadsrätt ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Ta därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen.
Lämna gärna dessa ordningsregler till den som övertar din bostadsrätt!

Vid eventuell motstridighet mellan ordningsregler och föreningens stadgar gäller stadgarna.